Lär dig fondspara

Vissa personer tycker att det är intressant att följa med på börsen, och ser fondsparandet som en fritidssysselsättning. Men även om du inte tycker det, kan det finnas stora fördelar med fondsparande.

Det är aldrig för sent att börja fondspara, och med grundläggande kunskaper kan du få ut mycket mer av ditt fondsparande. Vi hoppas att dessa råd kan hjälpa dig på vägen. Behöver du ytterligare information och med utförliga tips om sparfonder, är ekonomikompassen bra.

Du bör fundera på hur mycket tid du vill lägga på ditt fondsparande när du bestämmer hur du ska lägga upp det. Är du inte direkt intresserad av fondsparande, men ändå ser fördelar med det, kan det räcka med att du ser över ditt sparande en gång per år.

Hög risk – högre avkastning

Förutom tid, bör du fundera på hur hög risk du vill ta. Är du nybörjare vad gäller fondsparande kan du välja fonder med låg risk. Sjunde AP-fonden kan användas som riktmärke. Hur hög risk du bör ha på ditt sparande beror också på när du tänkt ta ut pengarna.

För att få en bra snittkurs bör du spara varje månad, så fundera på hur mycket du kan lägga undan av varje lön, utan att behöva ta ut pengarna inom kort tid. Tänk långsiktigt, och ha tålamod även om du förlorar på ditt sparande i början.

Du kan ta hjälp av andra som har koll på vilka fonder som är bättre och sämre för just ditt sparande. Du behöver alltså inte själv sätta dig in i varje fond. Fondsparandet behöver inte bli tidsödslande, utan du lägger så mycket tid du själv känner för. På internet kan du hitta information om olika fonder, och ytterligare tips om vad du bör tänka på när du fondsparar.

Bestäm dig för hur ofta du vill uppdatera dig, på så vis behöver du inte fundera på fondsparandet hela tiden. Ungefär en gång om året är lagom.

Förbered dig för pensionen med dina fonder

Att fondspara kan även vara ett sätt att försäkra sig om en bra pension. Det gäller att spara lite varje månadunder lång tid, så vänta inte för länge med att börja med ditt fondsparande. Om du sparar under en lång tid, så som är fallet vid pensionssparande, bör du se över hur höga avgifterna är och hur de förhåller sig till fondernas avkastning.

När du känner dig redo att börja fondspara kan du vända dig till din bank för information om hur du kan gå vidare.