Du kanske har hört begreppet hyrläkare tidigare och reflekterat över vad det betyder? Precis som du säkert kan gissa det till handlar det om läkare som hyrs ut till vårdgivare runt om i landet. Men varför skulle du då vilja jobba som en sådan och varför trivs dessa yrkespersoner ofta bättre än fast anställda läkare? Läs vidare så får du svaret på den här frågan!
Anledningen till att vården skriker efter hyrläkare
Till att börja med kan det vara bra att en gång för alla fastslå vad en hyrläkare egentligen är. Det är en läkare vilken arbetar som konsult via ett bemanningsföretag och alltså hyrs ut till olika vårdgivare. Personen ifråga fyller en vakans som har uppstått av någon anledning och som inte kan fyllas på något annat sätt. Eftersom behovet av läkare är väldigt stort i Sverige är också efterfrågan på konsultläkare väldigt stor. Så varför använder sig vårdgivare av denna typ av läkare? Det handlar framför allt om balansen mellan tillgång och efterfrågan. Som vi redan har nämnt är efterfrågan på personer tillhörande denna yrkesgrupp väldigt stor. Däremot är tillgången på desamma relativt liten och därmed är konkurrensen om dem påtaglig.
Därför använder sig sjukhus och andra vårdgivare av hyrläkare för att täcka upp vid behov. Det kan till exempel uppstå vakanser i samband med att en ordinarie läkare tar en planerad semester eller går i pension. Men det kan även röra sig om vakanser som uppstår till följd av föräldraledigheter, sjukfrånvaro eller liknande. Då behöver de snabbt kunna bemanna upp dessa lediga platser med kompetent och behörig personal.
Därför är livet som konsultläkare så eftertraktat
Det finns många anledningar till att livet som konsultläkare är ett väldigt eftertraktat sådant. Till exempel får du:
- Resa i Sverige (eller Norge) och jobba för flera olika uppdragsgivare.
- Stor flexibilitet att välja de arbetstider som du själv föredrar.
- Mycket variation och möjligheten att samla på dig viktig och värdefull erfarenhet.
- Möjlighet att utvecklas som människa och yrkesperson.
- Bra betalt för det jobb du gör för dina uppdragsgivare.
Därför föredrar många läkare att bli konsultläkare.